Edisi Khas Bahasa Melayu 4: Cinta Dan Kapal Hubungan

Hadi
Okey, sekarang lagi senang kalau kau berterus-terang. Apa yang buat kau rasa macam ni? Apa yang buat kau ragu-ragu, sampai menggelabah tak tentu pasal sedangkan bendanya belum pun berlaku. Cuba cerita. And aku cakap, "Cuba cerita", bukan "Ceciter, ceciter". Sekali-sekala guna macam tu, tak apa. Banyak kali dah jadi annoying nak mampus. Ha, cuba cerita.

Japa
Well, at first macam biasalah, jatuh hati, berkenalan, rasa makin suka, rasa makin sayang, propose jadi pakwe-makwe, then kenal hati budi dengan lebih lanjut, hari-hari mesej, hari-hari call, kalau sehari tak dengar khabar rasa semacam tak lengkap. Mula-mula semuanya rasa best, bahagia tak ingat. Tapi lama-lama rasa lain sikit. Belum sampai tahap bosan, tapi... yelah, rasa macam tak kena.

Hadi
Okey, bila orang cakap hubungan dia macam ada yang tak kena, ada beberapa situasi yang selalunya berlaku tanpa disedari. SATU, diorang memang sebenarnya dah bosan, tapi masing-masing tak nak mengaku. DUA, dah wujud orang ketiga. TIGA, diorang baru perasan yang sebenarnya diorang tak serasi langsung. Sebelum ni semuanya either nafsu atau just buta. Asal ada rasa syok sikit, oh, itulah cinta! Podah. EMPAT, diorang dah jumpa orang baru. Belum sampai tahap jadi orang ketiga, belum cukup kenal untuk dijadikan skandal atau simpanan, tapi diorang terjumpa seseorang yang lebih menarik, sama ada dari segi fizikal mahupun personaliti. LIMA, diorang dah langgar barrier.

Japa
Barrier? Maksud kau?

Hadi
Perbezaan usia, ataupun darjat, ataupun agama, ataupun bangsa, ataupun sifat, atau apa-apa yang pada mulanya diorang rasa macam, "Tak apa, we can find a way to deal with that later", tapi lama-lama setelah cuba dan terus mencuba, diorang gagal dan akhirnya give up. That's the barrier I'm talking about. Is that your case?

Japa
Tak. Aku rasa kes aku lebih kepada nombor tiga atau empat. Atau kedua-duanya.

Hadi
Look, kalau bab keserasian, aku tak boleh komen. Sebab bukan aku yang tengah bercinta dan berdilema sekarang ni. Kau dengan partner kau yang lagi tau tentang hati budi masing-masing. Kalau kau rasa masih ada peluang untuk korang menjadi lebih serasi, then by all means, cuba. Kalau kau rasa korang dah habis cuba, then lagi baik stop awal-awal sebelum dua-dua sakit hati. Hm, kalau bab jumpa orang baru pulak, bergantung. Siapa yang jumpa ni? Kau ke dia?

Japa
Dua-dua. Aku baru terjumpa, yang dia pulak aku dah tau lama dah dia jumpa. Dalam rahsia. Tapi aku tau. Aku boleh hidu. Aku yakin dia dah lama jumpa orang lain. Mungkin dah sampai tahap dombor dua.

Hadi
Macam mana hubungan korang? Masih intim ke atau dah nampak macam hilang tumpuan? Kalau dah nampak macam hilang tumpuan, then mungkin dah parah sampai tahap nombor satu. Tapi kau sure korang bukan nombor tiga?

Japa
Tak, masa kitorang jatuh cinta dulu memang kitorang yakin dengan perasaan kitorang.

Hadi
Nenek aku pun pernah cakap macam tu masa dia suruh aku bawak dia naik basikal jalan ke rumah jiran jual kain. Tapi bila aku baru start kayuh dah jatuh hempap kaki dia sampai patah, sampai sekarang dia ungkit. Anyway, kalau masalah korang jumpa orang baru ni, then aku nasihatkan be honest to each other lah. Kalau dah tak yakin dengan hubungan tu, let each other go. So kau boleh terus berkenalan dengan yang baru tu, and dia boleh terus berkenalan dengan yang baru jugak.

Japa
Kalau kes nombor satu, macam mana pulak?

Hadi
Obviously kalau kes nombor satu korang dah tak boleh buat apa-apa. Ye, aku boleh cakap "Mungkin ada cara lain untuk korang kembalikan rasa sayang tu dan hilangkan rasa bosan", but unfortunately, aku tak ada idea sekarang. Kau try tanya orang lain. Kalau aku, baik jujur dengan diri sendiri.

Japa
So...I should let my love go?

Hadi
Ha, that depends on whether or not you really meant it when you said "my love". Did you mean it or did you simply use the term generally?

Japa
Aku pun tak sure. Tapi macam tak sampai hati pulak nak break. Dah lama kot.

Hadi
Life will get better eventually. Masa break memang rasa semacam pahitnya. Tak kisahlah atas dasar kehendak diri sendiri atau tak. Tapi as I always believe, sometimes in life, we have to let go certain things in order to gain new and better ones. Aku bukan nak cakap yang kau patut let go now or in the future. Kau boleh try hold it one more time, kalau kau sanggup. Aku cuma nak bagitau yang bila kau dah cuba macam-macam and still failing, then it's time to let go. Accept it. Banyak benda kau boleh belajar dari situ.

Japa
Haih, pening kepala aku!

Hadi
Memanglah pening. Kalau tak bukan masalah namanya. Anyway, kau boleh dengar nasihat aku ni, atau kau boleh ignore. Aku bukan expert pun bab-bab macam ni.

Japa
Bukan senang nak start over, dude. Nanti nak kena mengurat balik... kenal hati budi masing-masing balik... kena propose balik... adoi.

Hadi
Tapi lagi susah kalau hidup dalam keraguan, tak pasti hala tuju, hati tak senang, sana-sini curiga, tak percaya satu sama lain and stuff, kan? Plus, kau bukan dalam filem Hindustan semua masalah akan settle in the end and ada happy ending. Ni real life ni. Ha, kau pilihlah sendiri yang mana kau lagi prefer.

Japa
Kau rasa aku patut break ke atau tengok dulu macam mana?

Hadi
Aku tak boleh bagitau. A good advice is always neutral. I can give you options and opinions, like I just did, but I must never tell you to pick yang mana satu. Kalau aku buat macam tu, maknanya aku bukan tengah bagi nasihat, tapi menghasut.

Japa
Tapi aku rasa aku patut break. Aku dah confirm sangat dia dah ada orang lain.

Hadi
No comment kat situ. Aku memang tak boleh cakap apa-apa. Dude, aku cuma kenal kau online kat Facebook, jumpa and hang out sama-sama pun tak pernah. Aku fan Liverpool, kau Manchester United. Silap hari bulan kita ni musuh. What makes you think aku layak untuk bagitau kau exactly apa yang patut kau buat?

Japa
Itulah sebabnya aku tanya kau, bro. Sebab kau tak kenal aku and Timah personally. So kau boleh bagi opinion secara bebas, tak biased kepada sesiapa. Kau tak kenal aku, and kau definitely tak kenal Timah.

Hadi
Timah? Umm, dude, nama sebenar kau apa eh? Jaafar ke Azfar?

Japa
Azfar Muthalib. Kenapa?

Hadi
I think you should break up with her.

Japa
Eh, kenapa tiba-tiba?

Selepas 30 minit tanpa reply...

Japa
F**k you! I repeat, f**k you, Hadi! Macam manalah aku boleh tak perasan yang kau nilah si bangsat yang tackle awek aku, kan? F**k you!

12 comments:

Rara June 5, 2011 at 4:11 AM  

Hahahhahaa...!

Adoi, Ijan...
Buat penat jer aku baca...
Rupanya ko tgh buat lawak...
Pening pala jap baca pusing2 @_@

Hhahahahaa ^^

Igniz June 5, 2011 at 9:31 AM  

rara: eh, mana ada aku buat lawak. ni cerita serius ni. haha.

Boyot June 5, 2011 at 9:36 AM  

hahahahahahahaha. great story weh. aku baru nak amek pen ngn kertas untuk take note.

Igniz June 5, 2011 at 9:46 AM  

boyot: hahaha. ha, salin. salin cepat. :D

aiMo0o June 10, 2011 at 11:03 AM  

hahaha punya la banyak dia bagi nasihat, rupenye kebas gf org. bongek. Good advice tho, note taken ;)

Igniz June 10, 2011 at 11:22 AM  

aimooo: tu semua takdir.... :P ha, upah note RM70. :P

Anonymous June 10, 2011 at 12:36 PM  

hahah . nice one . really enjoyed reading this post (:

Igniz June 10, 2011 at 2:03 PM  

anonymous: thanks. :)

Anonymous June 18, 2011 at 11:55 PM  

enjoyed reading it. learned something from it as im facing the same prob right now.

Igniz June 19, 2011 at 6:54 PM  

anonymous: thanks. and i wish all the best to you. :)

DedOllY September 12, 2011 at 1:09 PM  

gosh..makin baca..makin sengal la otak ni. muahaha

Igniz September 15, 2011 at 4:18 PM  

dedolly: haha. welcome to the club.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Think Before You Think.

Think Before You Think.

Interlude

Books are just papers with some ink on them. They mean nothing. But they'll become something when there are people reading them.

Dramatic Durian

You cannot click the picture unless you're a movie lover.

Let's Get Whiteboard-ed!

You cannot click the picture unless you want to learn English.